Wuhan tau!Fua Saina!

 

O se tala fou o le coronavirus, ua taʻua o le 2019-nCoV, na faailoaina i Wuhan, le laumua o le itumalo o Hubei o Saina.E oʻo mai i le taimi nei, e tusa ma le 20,471 mataupu ua faʻamaonia, e aofia ai ma itumalo taʻitasi vaega o Saina.

 

Talu mai le faʻamaʻi o le niumonia na mafua mai i le novel coronavirus, ua faia e le tatou malo o Saina ni faiga mautu ma le malosi e puipuia ma faʻatonutonuina le faʻamaʻi faʻasaienisi ma lelei, ma o loʻo tumau pea le galulue faʻatasi ma itu uma.

 

O le tali atu a Saina i le siama ua matua viia e nisi o taitai mai fafo, ma ua matou mautinoa e manumalo i le taua faasaga i le 2019-nCoV.

 

Ua faamalo e le Faalapotopotoga o le Soifua Maloloina a le Lalolagi (WHO) taumafaiga a le pulega a Saina i le puleaina ma le taofiofia o le faamai o lona Faatonu Sili Aoao Tedros Adhanom Ghebreyesus faaalia le “talitonuina i le auala a Saina e pulea ai le faamai” ma valaau mo tagata lautele ia “nofo filemu” .

 

Na faafetaia e le Peresetene o Amerika Donald Trump le Peresetene Saina o Xi Jinping "e fai ma sui o tagata Amerika" i le aso 24 Ianuari 2020 i luga o le Twitter, ma fai mai "Sa galue malosi Saina e taofiofia le Coronavirus.E matua talisapaia e le Iunaite Setete a latou taumafaiga ma le manino" ma taʻutino atu "O le a lelei mea uma."

 

Fai mai le minisita o le soifua maloloina Siamani Jens Spahn, i se faatalanoaga i luga o le TV Bloomberg, i le faatusatusaga o le tali a Saina i le SARS i le 2003: “E i ai se eseesega tele i le SARS.E sili atu le manino o matou Saina.O le gaioiga a Saina ua sili atu ona aoga i aso muamua.Na ia viia foi le galulue faatasi faavaomalo ma fesootaiga i le feagai ai ma le siama.

 

I le Aso Sa i le Lotoa o St. Peter i le Vatican City i le aso 26 Ianuari 2020, na viia ai e Pope Falanisisi “le tautinoga sili a le nuu o Saina lea ua uma ona faia e tetee atu i le faamai” ma amata ai se tatalo faaiu mo “tagata ua o loʻo mamaʻi ona o le siama na sosolo atu i Saina".

 

O aʻu o se fomaʻi faavaomalo i Henan, Saina.E oʻo mai i le taimi nei, 675 mataupu ua faʻamaonia i Henan.I le feagai ai ma le faʻafuaseʻi o le faʻamaʻi, ua vave ona tali atu o tatou tagata, faia le puipuiga sili ma le faʻatonutonuina, ma auina atu fomaʻi ma tagata atamamai e lagolago ia Wuhan.

 

O nisi kamupani ua filifili e tolopo le toe amata o galuega ona o le afaina, ae matou te talitonu o le a leai se aafiaga i oloa a Saina.O le tele o a tatou kamupani fefa'ataua'iga i fafo o lo'o vave ona toe fa'aleleia le gafatia ina ia mafai ai ona latou tautuaina a tatou tagata fa'atau i se taimi vave pe a mae'a le fa'ama'i.Ma matou te valaau atu i le lalolagi lautele ina ia galulue faʻatasi e foʻia faʻafitauli i le feagai ai ma le faʻatupulaʻia o faʻalavelave i fefaʻatauaiga o le lalolagi ma le galulue faʻatasi o le tamaoaiga.

 

I le tulaga o le faʻamaʻi o Saina, e tetee le WHO i soʻo se faʻatapulaʻaina o femalagaaiga ma fefaʻatauaʻiga ma Saina, ma manatu o se tusi poʻo se afifi mai Saina e saogalemu.Matou te mautinoa atoatoa e manumalo i le taua faasaga i le faʻamaʻi.Matou te talitonu foi o malo ma tagata fai maketi i laʻasaga uma o le sapalai o le lalolagi o le a maua ai le faʻafaigofieina o fefaʻatauaʻiga mo oloa, auaunaga, ma faʻaulufale mai Saina.

 

E le mafai e Saina ona atiae e aunoa ma le lalolagi, ma e le mafai foi ona atiae le lalolagi e aunoa ma Saina.

 

Afio mai, Wuhan!Afio mai, Saina!Sau ia, le lalolagi!


Taimi meli: Feb-10-2020